İSTANBUL (İGFA) – Bugüne kadar sekiz farklı seçimde sandıklardan sonuç tutanak datalarını toplayıp, resmi sonuçlarla karşılaştıran ve tahlillerini kamuoyu ile paylaşan Oy ve Ötesi Derneği, 2023 seçimlerinde de sürece ve seçim gününe yönelik eğitimler, istekli sandık müşahitliği tertibi ve optik karakter tanıma teknolojili taşınabilir uygulamaları üzerinden sandık verisi sağlama faaliyetleri yürütecek.
Türkiye’de iştirakçi demokrasi şuurunun yerleşmesi için faaliyet gösteren ve kurulduğu 2014 yılından bu yana mahallî ve genel seçimlerle birlikte toplamda 8 seçimde vazife yapan Oy ve Ötesi Derneği, Impact Hub’da, KONDA Araştırma İdare Şurası Üyesi Bekir Ağırdır’ın da iştirak gösterdiği bir basın toplantısı gerçekleştirdi.
Yenilenen istekli kayıt sistemini tanıtan Oy ve Ötesi Derneği İdare Heyeti Lideri Ertim Orkun ve İdare Şurası Lider Yardımcısı Hande Turan, 2023 seçimleri kapsamında gerçekleştirilecek eğitim ve istekli müşahit tertibi faaliyetleri hakkında bilgiler paylaştı.
Seçim takviminin açıklanmasıyla birlikte çalışmalarına sürat verdiklerini aktaran Oy ve Ötesi Derneği İdare Konseyi Lideri Ertim Orkun, 2023 Genel Seçimleri ve Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’nde yürütecekleri faaliyetlere ait şunları kaydetti:
“Önümüzdeki sürece gençlerin iştirakine çok değer veriyoruz. Bize katılıp istekli olmalarını, bunu demokrasiyi birinci elden deneyimlemek için bir fırsat olarak görmelerini istiyoruz. Ayrıyeten bu seçimler için yenilediğimiz yazılım altyapımız var. Taşınabilir uygulamamızda bu sene birinci sefer kullanacağımız OCR teknolojisi ile bize ulaştırılacak tutanak imajlarını çok daha süratli doğrulama talihine sahip olacağız. Herkes bu taşınabilir uygulama sayesinde bize data ulaştırabilir, oluşturacağımız referans data tabanına takviye sağlayabilir. Bu seçimde 100 bin Oy ve Ötesi gönüllüsünün takviyesiyle Türkiye’deki tüm seçim sandıklarından data toplamayı hedefliyoruz.”
50 BÜYÜKŞEHİR’DE EĞİTİM DÜZENLEYECEK
Oy ve Ötesi Derneği, Türkiye’nin 50 büyük kentte seçim kuralları, istekli sandık müşahitliği ve tutanak verisi toplama süreçlerine dair şimdiki bilgileri kapsayan eğitimler vermeye hazırlanıyor. Nisan ayında başlayacak eğitimler ön müracaat ve kayıt gerekmeksizin tüm vatandaşların iştirakine açık olacak.
Nisan 2022’de yenilenen seçim kanunu istekli sandık müşahitliğine ait bir değişiklik içermiyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının seçim sürecini direkt izlemeleri anayasal bir hak olarak tanımlanıyor. Sandık bölgesinde bulunmak isteyen tüm müşahitlerin sandık müşahitliği kartlarını edinmesi gerekecek.
DEPREM BÖLGESİNE ÖZEL MODELLEME YAPILACAK
Oy ve Ötesi Derneği, Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkileyen zelzele felaketinden etkilenen seçim bölgelerine özel bir çalışma yapacak. Dernek halihazırda sarsıntı bölgesinde oluşacak sandıklarda bulunabilecek gerçek kişi sayılarını varsayım edebilecek matematiksel modellemeler üzerine çalışıyor. İlgili sandıklardaki oy verme süreçlerini takip etmek ismine özel istekli tertipler yapılacak.
İLK SEFER OCR TABANLI TUTANAK UYGULAMASI KULLANILACAK
2023 seçimlerinde teknolojiden daha fazla faydalanmayı hedefleyen Oy ve Ötesi Derneği, dijital tabanlı uygulamalarla saha takımları ile gönüllüler ortasındaki ilişkileri güçlendirecek. Oy ve Ötesi Derneği, Optik Karakter Tanıma (OCR) teknolojisi ile donatılmış bir taşınabilir tutanak okuma uygulamasını Nisan ayında gönüllülerin kullanımına sunacak. Buna nazaran metin manzaralarını makine tarafından okunabilen bir metin formatına dönüştüren OCR teknolojisi ile fotoğrafı çekilen sandık tutanaklarının bilgileri otomatik olarak sayısal hale getirilecek. Bu sistemle alandan gelen sandık bilgileri daha süratli işlenebilecek.
Tutanak bilgileri resmi sonuçlarla karşılaştırılacak